Reseberättelse från Johanna i Tanzania

Johanna heter jag och går tredje året på Consensum Vård- och omsorgsgymnasium i Sollentuna. Jag var en av fyra elever som fick möjligheten att åka och göra min sista gymnasiepraktik i Tanzania. Jag ska berätta lite kort om resan och mina tankar både under och efter praktiken. Praktikperioden var tre veckor. För mig var resan en otrolig möjlighet och jag blev så glad att just jag fick åka.

Vi praktiserade på ett sjukhus i en by som heter Kolandoto. Sjukhuset i Kolandoto var ett relativt stort sjukhus, de utbildade även läkarstudenter där. Det fanns förlossningsavdelning, operationssal, ögonklinik, barnavdelning, HIV-klinik och avdelningar för patienter som hade opererats för att nämna några exempel. Jag tillbringade den mesta tiden på förlossningsavdelningen och i operationssalen. Vi fick lära oss mycket och till en början fick vi mest titta på. I efterhand fick vi mer ansvar och jag fick möjligheten sista dagen att få hjälpa till att förlösa en liten flicka. Det var en fantastisk erfarenhet! Att få möjligheten att hjälpa ett liv till världen är i mina ögon det finaste man kan göra.

En annan häftig upplevelse var att se alla barn så glada när vi kom dit. Barnen hade en glädje som smittade av sig. Skolan barnen gick i låg precis där vi bodde, så varje dag när vi var färdiga för dagen på sjukhuset lekte vi med barnen. Vissa barn hade inte hela skor eller kläder, och det var svårt att se sådan fattigdom. Jag kände att jag ville hjälpa alla, men tyvärr kan man inte det. Det vi däremot kunde göra var att möta barnen med en kram och ett leende på läpparna, och det leendet tror jag att de aldrig kommer att glömma. Eftersom jag hade varit på en liknande resa tidigare hade jag en viss förförståelse av hur det var att se fattigdom och svårt sjuka människor, men det berörde mig ändå mycket.

Det som jag tar med mig är att man kan göra så mycket med så lite. Människorna i Kolandoto hade en annan livsglädje och tacksamhet än folk här hemma. Man var glad för det man hade, och man tog hand om varandra. Consensum gav mig chansen att kunna göra mitt livs resa, och jag skulle vilja att fler fick chansen att få se det jag såg.

Hemsida 2  Hemsida1

Bläddra i Aktuellt arkiv. Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk permalänk.  Stängt för kommentarer, men du kan lämna trackback:Trackback URL.