Vad hände sen – Emma Johansson

Det bästa med Consensum är svårt att sammanfatta, men jag ska försöka.

På Consensum sätts eleverna först, det märkte jag när jag insåg att det var ju hur många kurser som helst som lät intressanta.  Med hjälp av några lärare & en studievägledare lyckades de schemalägga så jag kunde läsa utökat program.  Det kan tyckas jobbigt att klara av så mycket extra läxor och plugg men tack vare skolans miljö, en väldigt avslappnande och accepterande miljö, gick det galant. När man kommer in på Consensum måste man först ta av sig skorna. Bara detta ger en inblick i hur familjärt & hemtrevligt det är. Det står soffor med filtar överallt och man lunkar omkring i sina inneskor.  Att slippa pressen av att man till exempel måste vara sminkad & finklädd som jag har märkt av när jag varit på andra skolor gör att man har mer energi att lägga ner på skolarbetet.

Anledningen till att jag ville läsa så många poäng var bland annat att jag är väldigt teoretisk samtidigt som jag är en väldigt praktisk människa. Så när jag skulle välja vad jag skulle göra efter studenten ville jag ha alla dörrar öppna. Det blev tillslut att jag valde Molekylärbiologi som förstaval efter studenten för att kunna jobba med läkemedel.

Jag kom in på programmet och började till hösten.  Jag märkte ganska snabbt hur annorlunda det var från gymnasiet, som att man exempelvis bara läser ett ämne åt gången.  Det gick bra till en början men jag upptäckte att det var alldeles för teoretiskt. Jag vill ha människokontakt också. Så jag slutade efter lite mer än ett halvår. Då var den stora frågan, vad ska jag nu ta mig till?

Utan alla möjligheter jag fick på Consensum och min egen ambition hade jag varit låst, nu fick jag istället frihet till att komma fram till exakt vad det var jag ville. Jag saknade omvårdnadsdelen från gymnasiet, att kunna betyda något för andra. Så jag sökte in till Sjukgymnastprogrammet i Lund.  Jag kom in även fast det är en väldigt eftertraktad utbildning.

När jag började insåg jag direkt – Jag har hittat helt rätt, detta var där jag hörde hemma.  Snabbt förstod jag att jag hade så mycket mer bakgrundskunskap och en större grund än de andra i klassen, folk hade bara läst studieförberedande program så som samhälle eller naturvetenskap. Vi arbetade även i basgrupper vilket jag hade blivit drillad i på Consensum. PBL är det bästa sättet att lära sig och lärarna blev imponerade av mig för jag redan förstod vad allt gick ut på – Att kunna samarbeta med andra, kunna både leda och följa , respektera andra gruppmedlemmars åsikter, ta eget ansvar och låta alla komma till tals. Allt detta hade jag redan lärt mig på Consensum.

Consensum var den perfekta språngbrädan för mig och jag hoppas att skolan kommer hjälpa många fler elever att hitta sin väg.

Emma Johansson