Vad hände sen – Sylwia Kwasnievska

Mina tre år på Consensum har varit mina tre bästa år hittills!

Det är så mycket jag har lärt mig, både om yrket och mig själv som person. Det har öppnat så många dörrar för mig. Som undersköterka finns det alltid jobb, och på så många olika ställen. Jag menar, folk kommer aldrig sluta bli gamla eller sjuka! Själv har jag jobbat på olika ställen. Jag började på ett vanligt äldreboende med ”vanliga” äldre människor och demenssjuka personer. Efter ett par år där, gick jag över för att jobba inom hemvården. Denna hemvård var lite annorlunda eftersom våra brukare var personer under 65 år.

Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med yngre människor, helst med barn och ungdomar med någon form av funktionsnedsättning. Så när jag hade jobbat inom hemvården i två år kände jag att jag ville byta igen. Och eftersom jag hade läst kursen ”Utveckligsstörning och funktionshinder”började jag jobba med personer med autistim! Och vilket jobb! Jag har nog aldrig trivts så bra som jag gjorde på mitt LSS boende. Brukarna var verkligen helt underbara! Känner man till lite om autism vet man säkert att detta är en av de tyngsta funktionshinder som man kan stöta på inom omsorgen. Det krävs så fruktansvärt mycket kunskap av personalen. Jag kan nog inte förklara hur, för det är så olika från person till person, brukare till brukare och boende till boende. Men man måste verkligen vara lyhörd för varje individ! Tyvärr var detta bara ett vikariat, så nu jobbar jag istället på natten på ett demensboende i Malmö. Jag trivs bra men har den senaste tiden känt att jag vill göra någonting annat, så nu till hösten ska jag börja studera – Folkhälsovetenskap. Jag är inte riktigt säker på vad man blir när man har avslutat kurserna, men jag vet att man kan välja bland mycket. Och det bästa är att jag kan vara kvar i vården och arbeta med människor! Consensum har verkligen varit mitt hittills bästa skolval! Jag tycker att kurserna och ämnena har varit perfekta för mig. Det jag ville jobba med har jag också kunnat fördjupa min kunskap om! Jag tycker att alla lärare har varit superduktiga, trevliga och verkligen brytt sig om en! De tar tiden att förklaraoch hjälpa en om man har svårigheter med någonting. Jag vill här samtidigt tacka min mattelärare från matte B: TACK för mitt MVG i algebra! Vet fortfarande inte hur jag lyckades förstå efter så många tidigare misslyckade försök!

Jag vill även tacka alla mina f.d. klasskamrater!! Har aldig haft så roligt i skolan som på gymnasiet. Och det tackar jag mina kompisar för! Och för alla er som funderar på att söka till Consensum vill jag bara säga en sak: GÖR DET!

Sylwia K

Student 2005