Vad hände sen? – Caroline Karlsson

CarolineCaroline Karlsson visste redan i högstadiet att hon ville jobba med människor, gärna i ett högt tempo och med mycket action. Att bli ambulanssjuksköterska var en dröm och under de tre åren på Consensum fick hon möjlighet att praktisera på ambulans. Efter vidare högskolestudier, några års praktik och en pågående specialistutbildning har hon idag bara magisteruppsatsen kvar innan drömmen blir verklighet.

Att ambulanssjuksköterska är världens bästa jobb deklarerar Caroline tydligt med både ord och kroppsspråk när vi träffar henne på Region Skånes ambulansenhet i Helsingborg. Här jobbar hon heltid medan hon går klart Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning Ambulanssjukvård på Lunds Universitet på halvfart.
– Akuta situationer som kräver handlingskraft och snabba beslut har alltid fascinerat mig. Liksom att jobba med människor. Och visst tittade jag lite extra på Cityakuten medan drömmen att bli ambulanssjuksköterska växte fram, berättar Caroline.

Ett glädjetjut
Via en kompis fick Caroline tips om Consensum, och två veckor innan första gymnasieårets hösttermin skulle börja gjorde Caroline ett omval – från Naturprogrammet till Consensus Omvårdnadsprogram (så hette det då). Det var bara ett problem, programmet var fullt.
– Men dagen innan terminen skulle börja ringde min rektor och sa att hon hade plats till mig. Det är ett under att jag inte gjorde henne döv med mitt glädjetjut!

Caroline valde Akutsjukvård som fördjupning och fick under de tre åren bland annat möjlighet att praktisera på ambulans.
– Jag vet att jag tänkte ”hit ska jag tillbaka någon dag”, jag kände att jag hade kommit helt rätt men var också medveten om att det var en lång väg till att bli färdig ambulanssjuksköterska. Men det var bara att satsa.

Valde en längre väg
Efter studenten sökte Caroline in till Sjuksköterskeprogrammet och efter det fick hon direkt jobb som sjuksköterska på Neurokirurgen i Lund. I princip hade Caroline kunnat söka in till Specialistsjuksköterskeprogrammet bara efter ett års arbetslivserfarenhet, men Caroline ville samla fler praktiska erfarenheter.
– Åren på Consensum gav mig kunskaper som jag hade stor nytta av under tiden på Lunds universitet. På Sjuksköterskeutbildningen fördjupades både kunskaper och förståelse, men efter det ville jag samla på mig ordentligt med praktisk erfarenhet och känna mig säkrare i min yrkesroll. Så jag jobbade kvar på Neurokirurgen i tre år innan jag sökte mig vidare. Och det har jag aldrig ångrat!