Vad hände sen? – Elina

Jobbar på akutavdelningen

Elina

Elina Byström ville jobba med människor. Hon ville göra nytta. Vård- och omsorgsprogrammet på Consensum ledde henne in på rätt väg. Två år efter studenten arbetar hon som undersköterska på akutavdelningen på Danderyds sjukhus i Stockholm.

Tempot är högt och uppgifterna skiftar snabbt på Elinas arbetsplats. Hon tar prover ena stunden och vårdar i krissituation den andra.

– De ämnen som ingår i VO har jag mycket användning av. Det är extra roligt, att det jag pluggade faktiskt har blivit mitt arbete nu, säger hon. Consensum är en lite mindre skola med personliga och engagerade lärare, vilket passade Elina perfekt. De såg hennes behov och bistod med hjälp när hon behövde. Elina menar också att det tematiska upplägget av utbildningen gjorde ämnena mer intressanta och förankrade i verkligen.

– Man lärde sig att se på saker och ting ur ett bredare perspektiv, och det har man definitivt nytta av när man kommer ut i arbetslivet, menar hon. Elina gjorde sin praktik dels på ett äldreboende, dels på IMA på Karolinska sjukhuset. Under praktiken kände hon definitivt att hon gjort rätt yrkesval.

– Tidningarna lyfter ofta fram problemen och personalbristen, men det finns otroligt många engagerade och fantastiska människor inom vården som verkligen brinner för att hjälpa till. Jag ville vara en av dem, säger hon. Direkt efter studenten fick Elina ett vikariat på det äldreboende hon praktiserat på. Hon trivdes jättebra, men kände när vikariatet var slut att hon ville testa något annat. På vinst och förlust sökte hon ett jobb inom akutsjukvården på Danderyds sjukhus. Nu har hon arbetat där i två år.

– Som undersköterska står många dörrar öppna. Du kan jobba som vårdare, på vårdcentral, gruppboende, äldreomsorg och på sjukhus. Och det finns alltid jobb för den som vill ha och möjlighet att byta arbetsplats för att prova något annat! Själv tänker hon dock inte släppa sin plats på Danderyds akutsjukvård i första taget.

– Jag hade lite planer på att studera vidare till barnspecialist, men jag trivs så bra där jag är och utvecklingsmöjligheterna är så stora att jag inte känner något sug efter att studera vidare. Åtminstone inte nu, säger hon och tipsar andra som vill ha ett viktigt jobb och som vill ta hand om människor att gå VO.

– Och man får inte bara goda chanser till ett bra jobb, utan utvecklas också otroligt mycket som människa, avslutar Elina.

/Elina