Internationellt utbyte Internationellt utbyte

Internationellt utbyte

Flera av våra fördjupningskurser ger dig en god språklig och kulturell grund att stå på inför ett arbetsliv i ett mångkulturellt samhälle. Genom ett unikt samarbete med ett sjukhus i Tanzania finns det varje år möjlighet för en grupp i elever i årskurs 3 att göra utlandspraktik.

Skolan arbetar aktivt med att öka möjligheterna till internationell praktik och utbyten av god kvalitet som ger våra elever nya perspektiv och kan bidra till tankar på att arbeta i vårdyrken utomlands.

Praktik utomlands

”Jag var en av fyra tjejer som i januari 2020 fick möjligheten att göra min slutpraktik på ett sjukhus i Tanzania.

Innan resan var jag väldigt spänd och exalterad för att jag inte visste vad som väntade mig. Väl på plats var allt så mycket bättre än på bilderna. Fantastiska människor med sån glädje, trots att de inte har så mycket materiellt, men kärleken och tacksamheten de har för andra människor är något jag önskar vi hade mer av i Sverige.

Våra arbetstider på sjukhuset var på ca 6 timmar/dag där vi fick vara på olika avdelningar och se spännande ögonoperationer, kejsarsnitt, vaginal förlossning och andra mindre ingrepp. Vi fick även vara med och göra hälsokontroller på gravida kvinnor. Något vi fick göra flera gånger var att åka på outreach vilket är när man åker ut i andra byar och skolor och vaccinerar barnen där. Det gällde att ta mycket eget ansvar och kunna ta initiativ när man var på sjukhuset. Vi gick runt och frågade massa frågor och fick vara med om mycket.

På fritiden tog vi tiden att lära känna folket i byn, och spenderade tid med barnen från skolan i närheten. Det gick inte en enda dag där vi hade tråkigt.

Min sjukhuspraktik i Tanzania var en lärorik och rolig resa som jag rekommenderar  andra att göra om de får chansen till det.
/Ariana

”Jag var en av fyra elever som fick möjligheten att åka och göra min sista gymnasiepraktik på tre veckor i Tanzania. Vi praktiserade på ett sjukhus i en by som heter Kolandoto, som är ett relativt stort sjukhus. Jag tillbringade den mesta tiden på förlossningsavdelningen och i operationssalen. Vi fick lära oss mycket och sista dagen fick vi hjälpa till att förlösa en liten flicka.

En annan häftig upplevelse var att se alla barn så glada när vi kom dit. Vissa barn hade inte hela skor eller kläder, och det var svårt att se sådan fattigdom. Det som jag tar med mig är att man kan göra så mycket med så lite. Människorna i Kolandoto hade en annan livsglädje och tacksamhet än folk här hemma. Consensum gav mig chansen att kunna göra mitt livs resa, och jag skulle vilja att fler fick chansen att få se det jag såg.”
/Johanna (Tanzania)

Matilda, Fanny, Sofia och Josefine, det var vi 4 tjejer som fick åka ner och göra våran praktik i Tanzania. Vi var på sjukhuset i Kolandoto och fick möjligheten att vara med på allt från förlossningar, ögonoperationer och “out reach” där vi fick vaccinera barn i skolor och byar i närheten.

”Vi fick se och lära oss så mycket som vi inte riktigt skulle få göra i Sverige. Vi avslutade 3 veckors praktik med 2 dagars safari där vi fick se allt från lejon, flodhästar och giraffer. Det var en otrolig härlig och lärorik resa och vi är så tacksamma för den möjligheten.  Vi längtar redan tillbaka till vackra Tanzania och Kolandoto hospital!”

Öppet hus / skuggning

Öppet hus & skuggning

Har du tankar och funderingar kring ditt gymnasieval kan kanske ett besök på vårt öppna hus hjälpa dig en bit på vägen. Vi svarar gärna på dina frågor och visar dig vad vi har att erbjuda dig. Om du skulle önska är du också mycket välkommen att vara med under en vanlig skoldag på Consensum (skuggning), då får du chansen att ta del av vårt arbetssätt och den fina stämningen på skolan.

Läs mer

Framtiden är ljus

Framtiden är ljus

Under livets alla skeden behövs det människor som jobbar med människor. Att välja ett yrke inom vård, medicin, välfärd och naturvetenskap ger dig alla förutsättningar att fixa det framtidsjobb du drömmer om. Starta din resa mot framtiden med en gymnasieutbildning på Consensum, det ger dig en stark plattform inför kommande yrke och högskolestudier.

Läs vad tidigare elever gör idag