Praktik – nära verkligheten Praktik – nära verkligheten

Praktik – nära verkligheten

På Consensum har vi mycket kontakt och nära samarbete med olika arbetsplatser inom vård och omsorg.  Arbetsplatsförlagt lärande (praktik) är en viktig del av din utbildning. En intressant praktikplats ger inte bara nya kunskaper. För många av våra elever leder också praktikplatsen till jobb – både extrajobb under studietiden och anställning efter examen.

Praktik inom LSS

I årskurs två gör alla elever minst en praktikperiod inom LSS, dvs inom verksamheter som riktar sig till personer med någon form av funktionsnedsättning.  Nemat går i årskurs 2 på Consensum och före jul avslutade han en fyra veckor lång praktik på en gymnasiesärskola. Där fungerade han som stödperson till elever med diagnoser som autism och Downs syndrom. Kurserna Specialpedagogik och Etik, som ligger före praktiken, har stort fokus på människovärde, bemötande och kommunikation och Nemat kände sig väl förberedd och kunde direkt märka att teorierna stämde. 

”Det blev snabbt tydligt att det viktigaste för att kunna lyckas som stödperson är att skapa en bärande relation som bygger på respekt och lyhördhet.” 

Nemat berättar att det gällde att hela tiden vara flexibel och uppmärksam på de olika elevernas behov och stötta där det behövdes i varje situation. Det kunde vara att hjälpa till med en specifik skoluppgift, att se eleven och visa uppskattning, att repetera det läraren sagt eller att få den som tappat koncentrationen att bli lugn och fortsätta arbetet eller aktiviteten. 

”Mina handledare har lång erfarenhet från särskola och jag lärde mig många små knep för hur man kan motivera eleverna. En kille hade svårt att läsa och skriva. Då jobbade vi med att han måste läsa färdigt varje rad och inte hoppa hit och dit . Det blev bättre för hans koncentration och han blev också så nöjd när han såg sina framsteg.” 

Det var kursen Specialpedagogik som väckte Nemats intresse för att arbeta med personer med funktionsvariationer och det blev precis så inspirerande och lärorikt som han hoppats.  Har har också känt sig väldigt uppskattad av både eleverna och personalen och det var inte alldeles enkelt att ta farväl. 

”Eleverna visste att jag bara skulle vara där fyra veckor, men en del har svårt att förstå tidsbegrepp. Det gällde att inte få en för djup relation, eftersom separation är extra jobbigt för de här eleverna. När jag slutade fick jag små presenter och alla fick säga hejdå. Det gjorde att vi kunde skiljas på ett bra sätt och jag lovade att hälsa på igen.”

Öppet hus / skuggning

Öppet hus & skuggning

Har du tankar och funderingar kring ditt gymnasieval kan kanske ett besök på vårt öppna hus hjälpa dig en bit på vägen. Vi svarar gärna på dina frågor och visar dig vad vi har att erbjuda dig. Om du skulle önska är du också mycket välkommen att vara med under en vanlig skoldag på Consensum (skuggning), då får du chansen att ta del av vårt arbetssätt och den fina stämningen på skolan.

Läs mer

Framtiden är ljus

Framtiden är ljus

Under livets alla skeden behövs det människor som jobbar med människor. Att välja ett yrke inom vård, medicin, välfärd och naturvetenskap ger dig alla förutsättningar att fixa det framtidsjobb du drömmer om. Starta din resa mot framtiden med en gymnasieutbildning på Consensum, det ger dig en stark plattform inför kommande yrke och högskolestudier.

Läs vad tidigare elever gör idag