Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet är utbildningen för dig som vill vara väl förberedd för ett spännande arbetsliv inom vård, hälsa, omsorg och med människor i största allmänhet. Med dina nya kunskaper är du rustad att stödja och hjälpa människor vid ohälsa, sjukdom eller funktionsnedsättning.

Du får kunskaper om människan i olika åldrar ur biologiska, psykologiska, sociala, kulturella och existentiella aspekter vid hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Du utvecklar en helhetssyn på människan och får förståelse för livsstilens betydelse för hälsan.

Du blir högskolebehörig
Vård- och omsorgsprogrammet på Consensum, är ett gymnasieprogram som förbereder dig för högre studier om du vill bli t.ex. sjuksköterska, sjukgymnast, psykolog, socionom eller liknande. Direkt efter examen har du dessutom ett yrke och kan få jobb som undersköterska eller stödassistent inom hälso- och sjukvård eller socialtjänst.

Praktik (APL) nära verkligheten
På Consensum har vi mycket nära samarbete med olika arbetsplatser inom vård och hälsa. Arbetsplatsförlagt lärarande (praktik) är en del av din utbildning. Vi vet att en intressant praktikplats ger energi och möjlighet till nya erfarenheter i livet.

Ditt möte med verkligheten befäster dina kunskaper och du utvecklas som person. För många av våra elever har praktiktiden lett till ett efterlängtat jobb efter gymnasiet.

Vård- och omsorgscollege
Skolan är certifierad som ett omsorgscollege i samarbete med Solna kommun och Sollentuna kommun. Detta är en kvalitetsgaranti för dig som elev. Skolor och arbetsgivare som samverkar i ett Vård- och omsorgscollege erbjuder utbildningar som håller mycket hög kvalitet och som leder till arbete. Efter fullgjord utbildning får du ett särskilt diplom som har visat sig ge fördelar när du söker arbete i framtiden.

Läs mer

Fördjupning åk 3

Akutsjukvård

Att kunna hjälpa människor som blir akut sjuka eller utsätts för svåra skador är en fantastisk känsla och samtidigt ett mycket stort ansvar. I utbildningen får du fördjupade kunskaper i akutsjukvård, räddningsmedicin och hur människan reagerar vid svåra trauman och kriser.

Du får lära dig akut omhändertagande och att prioritera patienter utifrån triagemetoden. Kunskaper om smärta och smärtbehandling är också en viktig del. Din APL får du möjlighet att genomföra inom akut- och intensivvård på bland annar Karolinska, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Dessa sjukhus har vi ett mycket gott samarbete med sedan flera år tillbaka.

Väljer du fördjupningen akutsjukvård kan du bland annat arbeta på akutmottagning, med intensivvård eller på en vanlig vårdavdelning; överallt där snabbhet och kunskap kan betyda skillnaden mellan liv och död. För den som vill studera vidare finns en mängd högskole- och universitetsutbildningar att välja mellan.

Hälsa och friskvård

Direkt efter utbildningen kan du jobba som stödassistent eller elevassistent. Vill du läsa vidare finns det ett stort antal påbyggnadsutbildningar samt högskole- och universitetskurser att välja mellan. Fördjupningen är en utmärkt plattform om du vill läsa vidare till psykolog, socionom, sjukgymnast, lärare, idrottslärare, stödpedagog eller arbetsterapeut.

Vård och omsorg handlar inte bara om att rätta till det som redan blivit fel – minst lika viktigt är det att kunna förebygga och skapa förutsättningar för hälsa samt ett friskt och hälsosamt liv.

På vår hälsoinriktade fördjupning lär du dig vad som får barn, ungdomar och vuxna att må bra. Du lär dig fördelarna med en sund livsstil samt kostens och träningens betydelse för välbefinnandet.

Du kommer att kunna arbeta med människors hälsa på olika sätt genom exempelvis individuell hälsocoachning och hälsoaktiviteter för grupper eller som undersköterska inom vård och omsorg med fokus på det friska.

Med kunskap om rehabilitering och förebyggande hälsovård i bagaget har du även chans till arbete inom rekreation och friskvård i resebranschen. Vill du läsa vidare finns en mängd påbyggnadsutbildningar samt högskole- och universitetskurser.

Öppet hus / skuggning

Öppet hus & skuggning

Har du tankar och funderingar kring ditt gymnasieval kan kanske ett besök på vårt öppna hus hjälpa dig en bit på vägen. Vi svarar gärna på dina frågor och visar dig vad vi har att erbjuda dig. Om du skulle önska är du också mycket välkommen att vara med under en vanlig skoldag på Consensum (skuggning), då får du chansen att ta del av vårt arbetssätt och den fina stämningen på skolan.

Läs mer

Framtiden är ljus

Framtiden är ljus

Under livets alla skeden behövs det människor som jobbar med människor. Att välja ett yrke inom vård, medicin, välfärd och naturvetenskap ger dig alla förutsättningar att fixa det framtidsjobb du drömmer om. Starta din resa mot framtiden med en gymnasieutbildning på Consensum, det ger dig en stark plattform inför kommande yrke och högskolestudier.

Läs vad tidigare elever gör idag

Kursplan

Gymnasiegemensamma ämnen 600p
Engelska 5 100
Historia 1a:1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a:1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a:1 50
Svenska1/Sv1 som 2:a språk 100
Programgemensamma ämnen 1100
Hälsopedagogik 100
Medicin 1 150
Etik och människans livsvillkor 100
Psykiatri 1 100
Psykologi 1 50
Samhällskunskap 1a:2 50
Specialpedagogik 1 100
Svenska2/Sv2 som 2:a språk 100
Vård- och omsorgsarbete 1 200
Vård- och omsorgsarbete 2 150
Gymnasiearbete 100p
Programfördjupningar 500p
Akutsjukvård 500p
Akutsjukvård 200
Medicin 2 100
Svenska 3 100
Engelska 6 100
Hälsa och friskvård 500p
Friskvård och hälsa 100
Mental träning 100
Medicin 2 100
Svenska 3 100
Engelska 6 100
Individuellt val 200p
Matematik 2a 100
Engelska 7 100
Moderna språk, Franska, steg 1-5 100
Modersmål 1 100
Modersmål 2 100
Historia 1a:2 50
Psykologi 2b 50
Idrott och Hälsa 2 100
Massage 1 100
Barnhälsovård 100
Internationellt arbete 100
Skapande verksamhet 100
Vård och omsorg vid demenssjukdom 100
Räddningsmedicin 100